Lukkoseppä auttaa löytämään parhaan lukkoratkaisun

2 minuutit Julkaistu:


minusta

Toimiva turvalaitteisto tuo mielenrauhaa Turvallisuuden tunne on psykologiassa määritelty yhdeksi ihmisen perustarpeista. Väestönkasvun ja globaalistumisen myötä turvallisuuden merkitys on kasvanut kaikkialla maailmassa. Sama ilmiö on rantautunut kaukaiseen Suomeenkin. Lukitusjärjestelmien ja hälytysjärjestelmien kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Jos turvalaitteet kiinnostavat, tervetuloa blogin pariin. Suomessa on valtava määrä kesämökkejä, jossa oleillaan tai asutaan vain väliaikaisesti. Mökkimurrot alkoivat yleistyä jo -70-luvulla ja edelleen yleistyneet vuosikymmenten kuluessa. Niinpä moni on päätynyt asentamaan hälytysjärjestelmän kesämökille. Mutta yhtä lailla kotien turvallisuus koetaan tärkeäksi. Jopa kameravalvontaan saattaa jo törmätä joissakin asuintaloissa. Paitsi murtohälytysjärjestelmä ja valvontakamerat, turvalaitteita ovat myös erilaiset lukkojärjestelmät, palo- ja häkävaroittimet, kassakaapit, liiketunnistimet ja jopa palo-ovet. Tieto erilaisista turvalaitteista on hyödyllistä. Toivottavasti blogitekstit tarjoavat tarpeellista tietoa ja ajateltavaa. Myös asiallinen kommentointi on tervetullutta.

Kategoriat

Kautta maailman historian ne, joilla on ollut omaisuutta, ovat suojanneet sitä varkailta. Tähän ovat tavallisesti olleet ratkaisuina joko vartijat tai lukot. Vartijoihinkaan ei ole aina voinut täysin luottaa, joten oviin on kehitelty erilaisia lukkoratkaisuja. Lukkomekaniikka on kehittynyt vuosisatojen kuluessa, mutta perusidea lukosta ja siihen sopivasta avaimesta on pysynyt voimassa näihin päiviin saakka. Moderneissa mekaanisissa lukoissa on toki hienosäätöä enemmän kuin keskiaikaisissa rautalukoissa, mutta idea siitä, että lukkoon sopii vain yhdenlainen avain, on pysynyt. Lähes jokaisessa asunnossa on nykyään lukko estämässä varkaiden tai epätoivottujen kulkijoiden pääsyä. Hyvä lukko tuo turvallisuuden tunnetta.

Lukkosepän toimenkuva

Ennen vanhaan lukkoseppä valmisti itse lukot raudasta takomalla. Nykyään hänen työpaikkana on yleensä lukkoliike ja hän saa valmiit lukot tilaamalla lukkotehtaalta, mutta hoitaa kylläkin niiden asennuksen. Lukkosepän tehtävään kuuluu asentamisen lisäksi lukkojen vaihtaminen, mitä tapahtuu usein, jos asunnossa vaihtuu asukas. Tällöin asuntoon ei enää pääse vanhoilla avaimilla. Lukkoseppä myös tulee avaamaan lukon, mikäli siihen ei löydy avainta. Ovien lisäksi myös ikkunoiden ja erilaisten luukkujen lukitusjärjestelmät kuuluvat lukkosepän osaamiseen. Nykyään myös kameravalvonnan, hälytysjärjestelmien ja palosulkujen asennukset saattavat kuulua lukkosepälle.

Lukkosepän työ on vastuullista ja luottamuksellista. Tästä syystä hänellä on työhönsä koulutus, joka käsittää sähkö-, metalli- ja konealan kursseja. Ammattitutkintoina tarjotaan lukkosepän ja lukkoseppämestarin tutkintoja. Ammatin harjoittaminen vaatii nykyään niin sanottua TU-korttia, joka on edellytys siihen, että yritys voi saada turvallisuusalan elinkeinoluvan.

Mekaaninen vai älylukko

Jokainen on varmasti käyttänyt joskus mekaanista lukkoa erillisellä avaimella. Sellainen on turvallinen ja helppokäyttöinen ratkaisu yksityisasunnoissa. Joskus mekaanisen lukon avain voi olla patenttisuojattu, jolloin siitä ei voi noin vain teettää kopioita. Tällöin kopion saa lukkosepän kautta, kun tämä tilaa sen suoraan lukon toimittaneelta tehtaalta. Tällainen mekaaninen lukko on varma ja turvallinen.

Julkisissa rakennuksissa ja asunto-osakeyhtiöissä on nykyään käytössä paljon joko digitaalisia lukitusjärjestelmiä tai älylukkoja. Oma lukunsa ovat vielä sähköiset lukitusjärjestelmät, jolloin oviympäristö on sähköistettävä. Digitaalinen ja älylukko voidaan asentaa myös ilman oviympäristön sähköistämistä, mikä on usein mahdollista lukossa olevan pariston avulla.

Erilaiset älylukkoratkaisut käyvät usein käsi kädessä niin sanotun älykodin eli smart home -järjestelmän kanssa. Niin ulko-ovi kuin koko kodin kaikki sähkölaitteet kytketään yhteen älyjärjestelmään, jota voidaan kauko-ohjata älylaitteella. Oven avaamiseen voidaan ohjelmoida esimerkiksi sormenjälkitunniste tai kasvojen tunnistus.

• tag: • 343 sanat